Vijf uitdagingen van agile werken

Agile werken heeft de manier waarop organisaties software (en nog veel meer dan dat) ontwikkelen en projecten bestieren radicaal veranderd. Deze flexibele, responsieve benadering heeft veel voordelen opgeleverd, zoals snellere levering, verbeterde samenwerking en de mogelijkheid om zich aan te passen aan verandering. Echter, zoals elk methodiek, heeft agility ook zijn beperkingen. In dit blog bespreken we enkele van de meest voorkomende limitaties en bieden we oplossingen om deze uitdagingen aan te gaan.

  1. Onvoldoende aandacht voor langetermijnplanning:

Uitdaging: Agile teams richten zich vaak op korte termijn sprints, wat kan leiden tot een gebrek aan langetermijnvisie.

Oplossing: Terwijl je je focust op de huidige sprint, zorg je ook voor een ‘product roadmap’ om een overzicht te houden van lange termijn doelen. Zorg voor regelmatige reflectie over de richting van het project. Het zit hem vooral in het laatste, vaak wordt er te weinig aandacht geschonken aan voortschrijdend inzicht. Er is een product roadmap, alleen is deze vaak niet actueel meer. Als professioneel team kan je hier zo de juiste vorm aan geven, plan dit gewoon op frequente basis in.

  1. Niet alle projecten zijn geschikt voor Agile:

Uitdaging: Sommige projecten, vooral die met vaste specificaties en deadlines, passen (in de beleving) niet goed bij de agile aanpak.

Oplossing: Evalueer elk project afzonderlijk. Soms kan een hybride aanpak, die elementen van zowel traditioneel als agile projectmanagement combineert, effectiever zijn (maak het werkend!).

Vaste specificaties zijn in mijn ogen juist makkelijker te organiseren dat requirements die nog ontwikkeld moeten worden. Een vaste deadline klinkt on-agile, maar dat hoeft geenszins, dit werkt in de praktijk prima. De projectmanagement wijsheid die ik graag rondstrooi is hier ook van toepassing “Je neemt de tijd die je ervoor krijgt” Dit werkt twee kanten op.

  1. Weerstand tegen verandering:

Uitdaging: Niet iedereen in een organisatie staat open voor de agile aanpak, wat kan leiden tot weerstand en conflicten (zoals bij alle verandertrajecten het geval is!)

Oplossing: Zorg voor training en educatie over de voordelen van agile. Communiceer duidelijk de redenen voor de verandering en betrek iedereen bij het proces.

  1. Overmatige afhankelijkheid van tooling:

Uitdaging: Teams kunnen soms te veel vertrouwen op tooling, waardoor de menselijke interactie vermindert. Dit is vast iets wat de meeste van jullie herkennen, zeker sinds de Corona periode. Jira, AzureDevops, Teams, Confluence etc. Prachtige tools die de wereld echt een stuk efficiënter hebben gemaakt…maar ook eenzamer.

Oplossing: Terwijl tools nuttig zijn, moet de nadruk liggen op mens tot mens communicatie. Zorg voor regelmatige stand-ups en reviews en retro’s om persoonlijke interactie te bevorderen. Je ziet bij veel bedrijven vaste kantoor dagen wat natuurlijk super goed is voor de teamspirit en interactie. En dan heb je natuurlijk ook de donderdagmiddag borrel…goud!

  1. Vluchtigheid van vereisten: 

Uitdaging: Door dat Agility gebaseerd is op voortschrijdend inzicht, kunnen requirements natuurlijk veranderen, wat kan leiden tot verwarring en inefficiëntie.

Oplossing: Zorg voor een duidelijk gestructureerd proces voor het wijzigen van requirements. Het moet duidelijk zijn wie wijzigingen kan aanvragen en hoe deze worden beoordeeld en geïmplementeerd. Ouderwets corvee dus!

Conclusie:

Agile werken is een krachtige benadering die veel voordelen biedt, maar het komt ook met zijn eigen set uitdagingen. Dit geldt natuurlijk voor alle methodieken zoals Lean, ITIL, Prince2 BISL etc. die door de jaren heen als de nieuwe “Haarlemmerolie” gepresenteerd zijn. Je moet als organisatie ook niet proberen om “alles” in een methodiek te vatten. Maak gebruik van een methodiek en vul het aan met andere werkwijze die werken. Hou het praktisch!

Door bewust te zijn van de beperkingen van een methodiek en proactief strategieën te implementeren om deze beperkingen aan te pakken, kunnen teams effectief gebruik maken van agile (of welke methodiek dan ook) en de vruchten plukken van deze dynamische werkwijze.

WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Evolvers biedt interim-management en consultancy diensten aan op het gebied van organisatieontwikkeling. We zijn gespecialiseerd in het begeleiden en ondersteunen van organisaties bij het realiseren van groei, verandering en verbetering.
https://evolvers.nl/