De waan van de dag!

Plannen en organiseren

Wil je het meeste uit elke dag halen en stressvolle momenten verminderen?

We kennen het allemaal wel: een uitgebreide weekplanning hebben, maar op vrijdag vaststellen dat er nog zoveel te doen is. Wat is daarvan de oorzaak? Onverwachte opdrachten van je leidinggevende, een collega die om hulp vraagt, een ontevreden klant aan je bureau, of plotselinge privé-omstandigheden, zoals bijvoorbeeld een ziek kind.

Hoe voorkom je een eindeloze lijst aan het eind van de week?

Reflecteer op je werkwijze en stel deze bij. Werk efficiënt, zoek de logische volgorde, en vooral: focus op één taak tegelijk. Voltooi een taak voordat je aan een nieuwe begint. Wees zelfverzekerd en laat je niet afleiden door de agenda van anderen.

Steven Covey, een managementexpert, is bekend om het Time Management Kwadrant. Dit kwadrant, eigenlijk de Eisenhower-prioriteitenmatrix, helpt bij het stellen van prioriteiten.

 Prioriteitenmatrix van Eisenhower

 

 

Dringend

Niet dringend

Belangrijk

1

2

Onbelangrijk

3

4

 

 

Schematisch ziet dit er als volgt uit:

 

Dringend

Niet dringend

Belangrijk

   Crises

   Deadlines

   Dringende zaken

 

   Eigen doelen helder maken

   Ontwikkeling

   Netwerken

   Plannen en voorbereiden

   Vergaderingen voorbereiden

Onbelangrijk

   Onderbrekingen

   Sommige telefoongesprekken

   Sommige vergaderingen

   Veel populaire bezigheden

   Onbeduidende zaken

   Irrelevante post

   Dagdromerij

   Veel surfen op internet

 

Kwadrant 1 bevat dringende en belangrijke zaken, die vaak ad-hoc zijn en je een gevoel van verlies van controle geven.

Kwadrant 2 is cruciaal: het gaat over voorbereiding en efficiëntie. Focus op deze zaken zorgt voor stabiliteit en controle over je dagelijkse taken. Het is vergelijkbaar met het voorbereiden in de keuken; als alles gereed is, is koken eenvoudig.

Door op kwadrant 2 te focussen, kun je invloed uitoefenen op kwadrant 1 en 3. Kwadrant 4, echter, moet tijdens werkdagen zoveel mogelijk worden vermeden. Maar tijdens het weekend? Omarm het!

Hanteer deze matrix en herinner jezelf aan twee dingen: “Focus op één taak tegelijk” en “blijf doelgericht”. Zo wordt je takenlijst vanzelf korter!

 “What is important is seldom urgent and what is urgent is seldom important”

WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Evolvers biedt interim-management en consultancy diensten aan op het gebied van organisatieontwikkeling. We zijn gespecialiseerd in het begeleiden en ondersteunen van organisaties bij het realiseren van groei, verandering en verbetering.
https://evolvers.nl/